Сьогодні у християн – найскорботніший день в році

У страсну п’ятницю віряни згадують страждання і смерть Ісуса Христа. За традицією, цього дня утримуються від їжі, розваг та важкої праці. Натомість намагаються відвідати церкву, де правлять особливу службу із виносом плащаниці.

Страсна п’ятниця – це день, коли стратили Христа. Розп’яття вважалося найганебнішим покаранням, до такої смерті засуджували розбійників, бунтівників, убивць. Євангелісти пишуть, що під час хресних мук Ісус молився: «Боже, прости їм, бо не відають, що роблять». У той час на Голгофі сталося знамення: затьмарилося сонце, і темрява тривала аж до Христової смерті. У храмах сьогодні літургію не звершують, натомість читають Євангеліє, а після обіду виносять плащаницю. 

 Плащаниця – це великого розміру тканина із відбитком зображення Ісуса Христа. У Євангелії написано, що його таємний учень Іосиф Ариматейський попросив Понтія Пилата віддати тіло для погребіння. Він змастив його ароматними оліями та загорнув у плащаницю. Пасхального ранку учні знайшли її пустою. Переказують, що оригінал досі зберігається у Італійському місті Турин. 

Для вірян це день суворого посту. За традицією, вони нічого не їдять до виносу плащаниці, а потім дозволяють собі хіба хліб і воду. До свята Великдень залишається 2 дні. 

Василь Фазан, священик

- Дуже часто ми в період п'ятниці страсної, четверга, суботи, страсних днів, ми намагаємося думати про те, які в нас страви будуть на Пасху, що ми їмо, що покладемо в пасхальний кошик... В першу чергу ми повинні відвідати Богослужіння, знайти час і прийти на Світле Христове Воскресіння, побути на літургії, бути співучасником радості Воскресіння Христового.

Новини Полтави

    Погода
    Погода у Полтаві

    вологість:

    тиск:

    вітер:

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію