Сьогодні у нашому місті відзначали вже традиційне для Полтави Свято галушки

Звичайно – біля пам'ятника витвору української кулінарії, в історичному серці міста, біля Свято-Успенського собору та садиби Котляревського. Для мешканців Полтави один із суто полтавських брендів це – нагода згадати національні традиції, поспілкуватися та відпочити у колі сім'ї та друзів. Куштували полтавські галушки і наші кореспонденти.

Полтавців справедливо називають «галушечниками», адже саме наше місто славиться близько п'ятдесятьма рецептами української диво-страви. У суботній день насолодитися традиційними українськими стравами, і, як зазначив міський голова Андрій Матковський, у такий спосіб попрощатися з кризою, прийшли мешканці міста. Знаряддям боротьби з кризою обрали саме галушки, оскільки останні вже мають історичний досвід у бойовій справі. За історією, козаки сушили галушки і робили з них кулі, вони ж, переконаний очільник міста, допоможуть впоратися і з фінансовою кризою.

/Андрій Матковський, міський голова

Справжні полтавські галушки - це не просто їжа, це культурна спадщина. Галушки можуть бути з пивом, салом, печінкою, але не можуть бути без української пісні і танцю, гумору/

Цьогорічні межі свята розширили. Якщо минулого року все дійство проходило на площі біля Білої Альтанки, то цьогорічні народні гуляння розгорнулись по всьому Соборному майдану. На алеї біля Свято-Успенського собору неперевершеним музичним акомпонементом зустрічали всіх, хто завітав покуштувати полтавського бренду, музичний колектив «Живі барабани». Міський очільник розповідає, якщо минулого року метою заходу було виготовити найбільшу галушку, то цього року робили акцент на якість. Майже 20 закладів ресторанного господарства змагалися у куліраному конкурсі «Полтавська битва-битва кухарів» не за кількість, а за якість. Однак, журі оцінювало за 5-ти бальною шкалою не лише смакові принади, а й уміння подати і оформити страву.

Переможці конкурсу отримали і незвичні, проте, необхідні у кулінарній справі призи - за І місце - мішок цукру, за ІІ - борошна, за ІІІ - ящик олії. Окремий подарунок цього дня чекав і на тих полтавців, хто носить прізвище кулінарного символу міста, - Галушка.

/Андрій Матковський, міський голова

Нам відомо, що у Полтаві проживає біля 1000 Галушок. І я думаю, що сьогодні буде прийняте таке рішення, що всіх, хто має прізвище Галушка, наші ресторатори будуть пригощати і наливати безкоштовно, щоб це стало доброю традицією/

Куштували традиційні галушки, вареники і млинці всі небайдужі до української кухні. Години приготувань - і як результат - за хвилин 15-20 український бренд просто розмели. Відгуки полтавців про страви, і взагалі саме свято - виключно схвальні.

/Бліци

- Дуже подобається, все: і організація, і самі галушки

- Смачно, яскраво, особливо – організація

- Смачно. Все таке добре

- Дуже сподобалось свято, а галушки просто божественні/

Свої дитячі враження від дійства є і у маленьких полтавців.

/Бліци дітей

- Скрізь годують, дають галушки, млини, дуже подобається. Мені сподобалась музика і все інше/

В рамках заходу працювало і «Містечко майстрів», де свої вироби презентували 40 митців Полтавщини. Окремо оплесками підтримували мера міста і голову журі кулінарного конкурсу у змаганні на виготовлення галушки. Тільки за попередніми підрахунками, на страви, представлні під час свята, було витрачено близько 6 тон борошна, понад тонну м'яса, майже 300 кг. цибулі, 1,5 тисячі яєць. Однак, міська влада на таких здобутках не буде зупинятися. Пообіцяли, наступного року обов'язково будуть нові родзинки.

Новини Полтави

    Погода
    Погода у Полтаві

    вологість:

    тиск:

    вітер:

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію