Кавуни обирайте по звону, а диню – по запаху

Відео знаходиться в архіві

Ви можете переглянути його за посиланням:
https://yadi.sk/d/ShKw67YygPAH7

Але тільки на ринках чи у супермаркетах, і тільки ті, які мають карантинний сертифікат дослідження на нітрати – попереджають спеціалісти.

Кінець липня – серпень – період динь та кавунів. А цього року баштанні дозріли ще скоріше і почали з'являтися у продажу майже на місяць раніше. Це, пояснюють спеціалісти, цілком нормально і пов'язано із погодніми умовами.

/Ірина Коваль, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи

В цьому році баштанні почали реалізовуватись набагато раніше у зв'язку із підвищенням температури. Відповідно, баштанні раніше почали стигнути/

Але не всі кавуни та дині дозрівають природнім шляхом – іноді для того, щоб прискорити процес, несумлінні господарі зловживають нітратами. Нітрати є у всіх овочах та фруктах, бо необхідні для їх росту, кажуть спеціалісти. Тож люди вживають їх щодня, різниця тільки у кількості. Добове перевищення частки нітратів може призвести до харчового розладу, а регулярне зловживанням нітратами загрожує людині розвитком онкологічних захворювань – попереджають лікарі. Тому рівень кількості нітратів в овочах і фруктах, які потрапляють у продаж, тримають на контролі відповідні служби.

/Ірина Коваль, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи

В цьому році на базі нашої лабораторії було зафіксовано декілька випадків підвищення нітратів, але тільки в дині. У порівнянні з іншими роками не набагато була збільшена кількість нітратів/

Допустима норма нітратів у кавунах – 60 міліграмів на кілограм, у дині – 90. Дині, де нітратів виявилося більше, продовжує Ірина Коваль, були знищені. І така доля чекає на всі баштанні, які не відповідають стандартам.

Тож, якщо вам хочется безпечного кавуна чи диньки – прямуйте на ринок чи до супермаркету, там продаються перевірені продукти, на відміну від стихійних базарів – закликають спеціалісти. А продавці діляться секретами, як обрати найсолодші та найсмачніші баштанні.

/Лілія, продавчиня

По дзвону вибирають. Чим лункіший кавун, тим він солодший. Якщо трохи тупуватий звук, то такий не буде солодкий/

/Олена, продавчиня

Ширшавенька щоб була, і на запах духмяна. Щоб солодка, вона повинна бути з таким запахом ароматним/

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію