На Полтавщині з'явився перший в Україні Кормовий центр

У Шишацькому районі відкрили підприємство, яке займатиметься постачанням збалансованого харчування для великої рогатої худоби. Їжа для неї на цьому об'єкті проходить лабораторні дослідження, після чого потрапляє до головного споживача.

Новий підхід до харчування корів. У Шишацькому районі на одному із агропідприємств відкрили Кормовий центр. Останній, кажуть його представники, сприятиме підвищенню продуктивності худоби. Адже підприємство стежить за дотриманням технологій та якістю кормів у процесі виробництва.

Віктор Скочко, директор агрофірми

- Підвищення продуктивності худоби дає і підвищення продуктивності праці. Ми сьогодні вже рахуємо, скільки кілограмів молока ми виробляємо на людину/годину, яка продуктивність праці на фермах.

Сировина, яка використовується на підприємстві, – сіно, солома, силос тощо. У цьому приміщенні власне відбувається її перетворення на корм. З відсіків сировина завантажується у міксери. До неї додаються маляс та жир. Потім отримана суміш вивантажується на машини. 

Віталій Скочко, керівник відділу тваринництва агрофірми

- 15 тонн, 15 хвилин завантаження, 5 хвилин змішування, 10 хвилин вивантаження. Тобто, на весь цикл приготування, від того, що ми беремо там і завантажуємо сюди, завантажили в машину, у нас йде 30 хвилин.

За добу центр здатен виробити 300 тонн корму. Підприємство поки що працює в одну зміну. У його роботі задіяно 16 людей.

Віталій Скочко, керівник відділу тваринництва агрофірми

- Якщо ми плануємо розширювати виробництво. Зараз ми працюємо 8 годин. Якщо ми будемо працювати у дві зміни, 16 годин, то кількість працівників збільшиться. Не прямо пропорційно, але 6 працівників нам треба буде додати.

Корм для худоби проходить перевірку у спеціальних лабораторіях. На території підприємства таких дві. 

Ольга Риженко, заступниця завідуючого лабораторією

- Зразки, які відправляються, в основному відправляються у вакуумній упаковці для їх збереження. Після того, як зразок отримується, він розпаковується і зважується у контейнері з фольги. Потрібно близько 200-300 грамів зразка.

Зразки висушуються, подрібнюються і аналізуються за допомогою спеціального обладнання за трьома основними складовими.

«Ось цих трьох складових – вологи, золи і спектру нір – достатньо для того, щоб через дві-три години програма нам видала звіт ось у такому форматі, де є розгорнуті показники, які потім будуть використовуватися для розрахунку раціону»

За нинішньої продуктивності виробництва кормів центр може годувати до 10 тисяч поголів’я корів.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію