В неділю Полтава вбралася у вишиванку

Кілька тисяч людей пройшлися вулицями міста в українських сорочках. Арт-проект «Полтава вишивана» вже вкотре об'єднав школярів, студентську молодь, представників професій різних галузей. Присвятили його Дню міста. Так само в рамках святкування у парку «Перемога» відбувся фестиваль полтавської кухні, а ввечері на всіх очікував концерт зірок української естради.

У неділю Іванова гора вкривається суцільною вишивкою. Сорочки з українським орнаментом цього дня видно всюди. Арт-проект «Полтава вишивана» вкотре бере свій старт від Білої Альтанки.

«Парад «Полтава вишивана» оголошую відкритим!»

Учасники ходи рушають вулицями Полтави. Кінцевий пункт призначення – парк «Перемога». Колективи навчальних закладів, гуртків художньої самодіяльності, спортивних секцій проходять повз головну сцену. Цього дня частково українізували своє кімоно і полтавські тхеквондисти.

Щороку цей арт-проект об'єднує тисячі полтавців навколо одного з головних символів України – вишитої сорочки.

Олександр Мамай, Полтавський міський голова

- Кожного року участь у цьому святі попри погоду, яка вранці нас не дуже радувала, зібралася така велика кількість людей. Тільки офіційно заявлено було понад 10 тисяч учасників. Плюс ті мешканці нашого міста, які прийшли просто подивитися на цей чудовий захід, на це свято.

Серед цих мешканців – і Раїса Іванівна. Вона – постійна учасниця цього параду. Сьогодні на ній – старовинна вишиванка.

Раїса Стегній, долучилася до проекту «Полтава вишивана»

- Років, може, сто, а може, і більше. Це ще моєї бабусі. Я бабусю не знаю, бо її вбили німці. Вона в мене вдома, як оберег, я її зберігаю, буде передаватися у спадок.

Здебільшого, кажуть учасники параду, вишита сорочка для них – це вбрання не на щодень. Вдягають її на особливі випадки.

Олександр Величко, долучився до проекту «Полтава вишивана»

- Більше все-таки на свята вдягаємо вишиванки. Перша була моя вишиванка, потім і молодь, і жінка каже: «Необхідна».

Доки на головній сцені тривають виступи колективів, в одному з куточків парку змагають кухарі. У кого вийде найсмачніший борщ, з'ясовують команди коледжів та училищ.

Денис Козинець, студент Полтавського коледжу харчових технологій

- М'ясні галушки – невелика особливість. А так – стандартний рецепт: пасирування буряка з томатом, додавання моркви, цибулі і приготування готової страви.

А от команда «Спритних кухарів» перемогу на фестивалі виборюватиме з рецептом борщу, який запропонувала прабабуся одного студента із Опішні.

Андрій Халус, майстер виробничого навчання Полтавського кооперативного коледжу

- Родзинка нашого борщу полягає у тому, що він дієтичний. Тобто, не потрібно боятися зовсім за свою фігуру. Чому? Тому що використовується сюди не кістковий, не м'ясний відвар бульйону, а лише сушені груші.

Під час фестивалю полтавської кухні роздали понад 1500 порцій борщу та більше 1000 порцій галушок. Тим часом на танцмайданчику розпочинається HoliFest. Яскраві фарби злітають у повітря, молодь веселиться. Продовжується святкування Дня міста вечірнім концертом. На сцені запалюють полтавські співаки та гурти.

Привітати Полтаву з її днем приїхали зірки української естради – гурти «Реал О» та «Пара нормальных». Закінчилося святкування яскравим фейєрверком.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію