У Полтаві на Покрову пригощали стравами з «Енеїди» Котляревського

Гастрономічний фестиваль «До Енея на гостину» пройшов у рамках благодійного ярмарку на честь свята Покрови Пресвятої Богородиці на площі біля Свято-Успенського кафедрального собору у самому центрі міста. Відвідувачі могли спробувати близько 20 страв зі 175, згадуваних в «Енеїді», які коштували 20-30 гривень за порцію. За гроші, виручені під час ярмарку, у місті встановлять інклюзивний дитячий майданчик.

Віталій Закладний все життя працює лікарем людських душ, та має одне захоплення, якому ніколи не зрадив – вивчає «Енеїду» та має хист до кулінарії. Він, щоправда, особливий, бо страви, які любить та вміє готувати, – з «Енеїди» Котляревського.

Віталій Закладний, лікар-психіатр, шеф-кухар гастрономічного фестивалю

- Українська кухня, вона досить багата, це близько 175 згадок тільки в «Енеїді» Котляревського. Дуже цікава тим, що вона дійсно відображає той період. Там, наприклад... От ми всі звикли до борщу, так? Але те, що ми зараз їмо, це сучасний борщ, який до автентичного не має ніякого відношення. Він варився на буряковому квасі, з цим же самим смаженим буряком, з шпундрою, це смажена грудинка свиняча, багато зелені, сметана.

Багато років Віталій Петрович розшифровував загадкові терміни та рецепти, описані Котляревським. І навіть сам написав дві книги, присвячені своєму уподобанню, – «Чого не їли предки наші» і «Старі полтавці, хто вони?». 

Віталій Закладний, лікар-психіатр, шеф-кухар гастрономічного фестивалю

- Мені легко про це казать, я по батькові і по матері – запорізькі козаки. На моє щастя, збереглися документи ще XVII століття, я можу свій рід «пробити» на 380 років поіменно.

На Покрову біля Свято-Успенського кафедрального собору Віталій Закладний – головний шеф-кухар фестивалю «До Енея на гостину». Цього дня тут готують близько 20 страв з «Енеїди»: куліш, рябко, кебаб (він же – шашлик), пундики, сластьони, шулики...

Марина Корпашко, продає автентичні українські ковбаси

– У нас є така ковбаска, її готували по «Енеїді», за давніми рецептами. Ми взяли кишку, добавили туди кашу – гречану і пшоняну. І приготували ось таку.

– А м'ясо там є?

– Ні, немає там м'яса.

Ярмарок на Покрову, як завжди, благодійний. Цього разу збирають гроші на дитячий інклюзивний майданчик, де зможуть гратися і звичайні, і діти, які мають певні особливості розвитку.

Вікторія Гончар, координатор фестивалю

- Ці діти не повинні ховатися десь вдома, чи десь у бабусі в дворі, чи десь в іншому місці. Вони такі ж самі повноцінні громадяни нашого міста, і хочеться, щоб вони зростали в соціумі і були включені повноцінно в нього.

Вікторія Гончар говорить: її надихнула одна мама з Америки, українка за походженням, яка у Сполучених Штатах створила масштабний майданчик для особливих дітей. 

Вікторія Гончар, координатор фестивалю

- Коли ми з батьками визначимось, які нам потрібні гойдалки, а вони всі по-різному коштують, і плюс до нас також хоче долучитися місцевий бізнес, вони теж свій вклад готові зробити у цей майданчик, ми спільною такою координаційною нарадою будемо його в подальшому створювати.

Де встановлять – поки не знають. Будуть питати дозволу у міської ради. А наразі встановили безліч скриньок, куди полтавці жертвують на нього гроші. Сюди ж кладуть і 20-30 гривень за порцію смакоти, яку готують тут же, на відкритому вогні.

Покровський ярмарок та всіх присутніх освятив і Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. Привітав з Покровою і Днем захисника України.

Федір, Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП

- Я сьогодні вітаю всіх наших захисників, передусім тих, які сьогодні там, на передовій, на Донбасі, на Луганщині захищають нашу батьківщину, і не пустили, і не пускають ворога сюди, до нас. Я вітаю наших ветеранів. В моїй уяві ветеран – це людина старшого віку, але сьогодні все міняється. Ветерани – це молоді, юні хлопці, які йшли віддати життя за свій народ, за свою батьківщину, вони сьогодні серед нас. Ми їм дякуємо за їхній подвиг і вітаєм їх з сьогоднішнім святом.

Всього на ярмарку зібрали 33 тисячі гривень.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію