З початку овочевого сезону з продажу в місті вже вилучено сімнадцять тон баштанних культур

Щодо всієї рослинної продукції, то її на ринки та в магазини надійшло чотири тисячі шістсот шістдесят тон, з яких сто двадцять вісім виявилося недоброякісною.

Тема нітратів особливо гостро постає у літній період, коли прилавки магазинів та ринків заполоняють помідори, огірки, капуста та зелень. А в серпні додаються ще й баштанні культури. Щодо останніх, то їх уже з перевищеним вмістом нітратів вилучено сімнадцять тон. Завозять такий товар переважно з нашого регіону, Сумської, Запорізької, Херсонської областей.

Ветеринари не радять маленьким дітям вживати дині. Адже якщо до організму людини потрапить від 4 до 16 грамів нітратів, це може призвести навіть летальних наслідків. А накопичення цього шкідливого елементу викликає утворення ракових пухлин. Щоправда, методи боротьби з нітратами все ж є.

Також, аби знизити рівень нітратних солей, овочі потрібно піддавати термічній обробці: після 30-40-ка хвилин кипіння вбивається до 70 відсотків шкідливих речовин. Перед вживанням огірків краще зрізати їх шкіру, у буряка прибрати верхівку, у капусті найбільше нітратів зосереджується у качані, а у моркві – у серцевині.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію