На Полтавщині триває заготівля березового соку

Одна доросла береза, кажуть фахівці, може дати до 10 літрів соку за добу. Але при цьому, наголошують, до заготівлі потрібно підходити обережно. Є цілий ряд рекомендацій, серед яких: береза не повинна бути надто молодою, отвір для витікання соку варто робити один та спеціальними інструментами.

Це Чалівське лісництво, квартал 68. Тут щорічно заготовляють березовий сік.

Олександр Глушко, головний лісничий ДП «Полтавське лісове господарство»

- Заготівля березового соку – це один із напрямків діяльності підприємства лісогосподарського. Проводиться він завжди навесні, коли сніг зійшов, а листя ще немає. Березовий сік заготовляється в певний короткий проміжок часу.

Олександр Глушко розповідає: сік – дуже корисний. Його можна вживати свіжим або термічно обробленим. За сезон у лісництві у Полтавській області планують заготовити 50 тонн соку. Щоб для беріз процедура збору соку була менш травматичною, фахівці наголошують: про це варто подбати заздалегіть.

Олександр Глушко, головний лісничий ДП «Полтавське лісове господарство»

- На висоті приблизно 25-30 см від рівня грунту пробурюється отвір свердлом діаметром 15 мм, глибиною до 4-5 см, не глибше. Звідти ставиться жолобок і збирається сік.

Професор кафедри землеробства та агрохімії аграрної академії Микола Опара – такої ж думки. Чоловік наголошує: з березами потрібно бути вкрай обережними.

Микола Опара, професор кафедри землеробства та агрохімії ПДАА 

- На одному дереві не можна робити декілька отворів. Один отвір зробили, зібрали сік та переходите до іншого дерева.

Після того, які сік зібрали, варто отвір закрити і не використовувати гострих предметів. 

Микола Опара, професор кафедри землеробства та агрохімії ПДАА 

- Сокирою є, ножем там розрізають і так далі. Таку рану лікувати тяжко, сік витікає. Рослина втрачає свою живильну силу.

Микола Опара наголошує: сік корисний, але пити його варто в міру, щоб не зашкодити організму.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію