«Органіка» завойовує європейські ринки

Все більше людей у всьому світі роблять свій вибір на користь продукції, вирощеної без застосування хімічних засобів захисту та синтетичних мінеральних добрив. Органічним землеробством вже 40 років займається одне з агропідприємств Полтавщини. На сьогоднішній день свою продукцію воно постачає до Австрії, Швейцарії, Німеччини.

Споживати органічні товари – європейський тренд. Аби на ринки прийшла така продукція, існує спеціальний вид землеробства. Його основи у Шишацькому районі вивчили ще 40 років тому на підприємстві «Агроекологія». Полягає він у тому, що не застосовуються хімічні засоби захисту та синтетичні мінеральні добрива.

Штрігель на цьому полі проводить боронування. Техніка – австрійська, земля – українська, технологія – органічна.

Олександр Фесенко, заступник директора з виробництва

- Ротаційний штрігель 12-метровий – це перший в Україні штрігель і перший у світі, який за один сезон обробив 3 тисячі гектарів землі, площу обробив. Інші, які в Європі, там просто підприємства не такі великі, менші, і в них немає таких об'ємів роботи.

Цей штрігель «закриває» вологу у грунті, а також бореться із бур'яном на стадії білої ниточки.

Олександр Фесенко, заступник директора з виробництва

- Навіть тоді, коли ми ниточку не бачимо, ми руйнуємо її маленьку. Вона вже не буде проростати. Бо коли вона проросте на поверхню, потім бур'ян буде брати живлення від культурної рослини. І з бур'яном, який проріс, важче боротися, і це набагато енергозатратно.

В органічному землеробстві, кажуть фахівці, застосовується тільки механічний спосіб боротьби з бур'яном. Без жодної хімії. Відсутня вона і на етапі посіву. Насіннєвий матеріал, розповідають на підприємстві, проходить жорсткий відбір. Аби в грунт потрапляло найпродуктивніше насіння, використовується спеціальна система його сепарації.

- Домовляємося з виробниками насіннєвих матеріалів для того, щоб вони не протруювали певну партію, яка потрібна для нашого господарства. Ми підбираємо також по ФАО, по сортах, по гібридах.

Ці домовленості укладаються у вересні-жовтні, аби виробники не встигли «зіпсувати» насіння для органічного землеробства. Підприємство у Шишацькому районі використовує середньоранні гібриди. Вирощують пшеницю, ячмінь, кукурудзу, овес, льон. Культури розвиваються як живий організм, відтак, потребують постійного контролю від аграріїв.

Сергій Козін, головний агроном

- Як взагалі працює інтенсивна технологія: ми сідаємо взимку, складаємо план, ми знаємо фази розвитку рослин, фази розвитку бур'янів, шкідників, хвороб, знаємо захист, ми це все складаємо, комбінуємо. В органічному землеробстві все живе, все інтенсивно розвивається само по собі, і ти ніколи не знаєш, що на тебе чекає в завтрашній день, тому що іноді не завжди по плану йде посів.

Стан рослин на полях перевіряють зокрема за допомогою спеціальної новітньої програми. Супутник дає зображення посівних площ, а також показує стадію розвитку окремої культури у часовому розрізі.

- Червоний колір – це нуль вегетації. Це зима, це сніг був. І потім можемо дивитися, як наше поле відходило. Ми вже бачимо, що це різні пшениці, різні сорти. Тобто, можливість цього супутника, вірніше цієї NDVI-програми – розрізняти. Вона дійсно працює.

Отриману продукцію підприємство постачає на український ринок, а також за кордон. Експортні відносини з європейськими країнами «Агроекологія» має вже три роки.

Павло Захарченко, комерційний директор 

- На даний момент ми співпрацюємо з Австрією, Швейцарією. Швейцарія, до речі, є нашим основним партнером в закупівлі зернових продуктів, також ми співпрацюємо з Голландією, Німеччиною і почали в цьому році працювати зі Словаччиною.

Органічна продукція користується попитом у Європі. Так само, як і знання про цей вид землеробства. Своїм досвідом та знаннями щодо нього підприємство «Агроекологія» ділиться у спеціальному навчальному Центрі. Серед останніх слухачів у ньому – аграрії з Молдови, Болгарії, Казахстану.

Гліб Лук'яненко, генеральний директор ПП «Агроекологія»

- Тренд здорового харчування у світі популярний. Цей ринок зростає з року в рік. Спостерігається деякий дефіцит продукції. Саме тому нові люди, які дивляться в цю сторону, хочуть знайти джерела або місця, де вони можуть отримати практичний досвід цього органічного землеробства, саме тому вони нас знаходять.

У Європі також існують органічні ферми, але не у таких масштабах, як, наприклад, в Україні. Виняток хіба що – Литва. У цій країні, говорить гендиректор «Агроекології» Гліб Лук'яненко, працює найбільший холдинг, який обробляє 35 тисяч гектарів землі. До слова, за статистикою, в Україні загалом 400 тисяч гектарів займає органічне виробництво.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію