Український борщ за квітень подорожчав майже на 8%

Генеральний директор в Українській асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко щомісяця робить зріз цін на продукти "борщового набору". Потім ці дані публікує на своїй сторінці у Фейсбук.

Сьогодні ми знов готуємо український борщ. Борщ – це добре, але те, що значно зросла його вартість, – це погіршує апетит. За квітень вартість борщу зросла практично на 8%, або на 6,2грн. за каструлю. Серед усіх продуктів, які найбільше дорожчали минулого місяця, була більшість складових борщу.

Беремо найпростіший рецепт борщу на 4л: свинина – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, томатна паста – 3 столові ложки, лавровий лист, сіль, перець – за смаком. Починаємо “готувати”... Кладемо до каструлі 600гр свинини, яка коштувала за даними Держстату на квітень 2018 року 70грн, буряк – по 6,3грн за 500гр, картоплю – по 3,9грн за 500гр, капусту – по 2,8грн за 300гр, моркву – по 2,6грн за 200гр, цибулю – по 1,4грн за 200гр. Майже готово) Наша улюблена перша страва обійшлась на кінець квітня поточного року в 87грн. За середньостатистичними цінами державного моніторингу в березні цього року традиційна перша страва нам обходилась в 80,8грн. Таким чином, борщ за місяць подорожчав на 6,2грн, або на 8%. Так, зокрема, свинина додала 4грн., буряк – 90коп, морква – 40коп, цибуля – 20коп, капуста – 60коп, картопля – 10коп.

"Але з позитиву хочу додати, що овочевий кошик в Україні на 2% дешевше, ніж в Польщі. Хоча окремі місяці він був на 20% дорожчим. Тому зараз встановився ціновий паритет".

Асоціація постачальників торговельних мереж спільно з однією мережею ресторанів зараз готує рецепт українського борщу, який можна буде назвати класичним для подання до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини в подальшому на включення страви до переліку нематеріальної спадщини людства ЮНЕСКО.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію