Шовковиця: користь та шкода

Шовковиця росте на городі у кожного третього, та далеко не кожен знає, наскільки вона корисна. Як чорна, так і біла, шовковиця багата на вітаміни та корисні елементи, а на які саме, розглянемо нижче.

Корисні властивості шовковиці

Аналізуючи вітамінний склад шовковиці, розуміємо, що шовковиця – один з найсильніших природніх засобів, які мають здатність підвищувати імунітет. Сік шовковиці володіє протизапальними властивостями, його можна використовувати і для профілактики, і для лікування інфекційних та вірусних захворювань. Ягода володіє сечогінним та послаблювальним ефектом. Це важливо для людей, які мають розлади шлунково-кишкового тракту та нирок. Для схуднення та виведення шлаків з організму, шовковиця ефективніша ніж будь-які розрекламовані засоби ( та ще й не має побічних ефектів).

Стимуляція кровообігу. Шовковиця має такі властивості, які дозволяють їй надавати значну користь, що виражається у вигляді стимуляції руху крові. Будь-які симптоми, пов’язані з хворобами серцево-судинної системи, можуть бути зняті при систематичному вживанні такої ягоди. У тому ж випадку, якщо змішати шовковицю з перцевої м’ятою, користь вже отримають для себе гіпертоніки, оскільки такий засіб знижує тиск.

Поліпшення травлення. При проблемах шлунково-кишкового тракту шовковиця теж надає серйозну користь. Навіть печію за рахунок її вживання можна усунути без будь-яких серйозних труднощів. Шкода багатьох продуктів харчування складається в викликанні закрепів. Шовковиця здатна позбавити і від них.

Антисептичні властивості і боротьба з застудою. Ця ягода дозволяє зняти можливі запалення, знезаражує внутрішні органи, сприяє виведенню токсинів. При її прийомі в їжу також вдається швидко вилікувати застуду. Якщо необхідно збити температуру, досить заварити листя рослини в окропі і випити такий відвар. Перемогти простуду або кашель можна за допомогою соку, видавленого з білих ягід.

Шовковиця — відмінний антидепресант. Користь плодів такої рослини можна помітити ще й на прикладі позбавлення від стресу. Шовковиця знімає нервову напругу, заспокоює, дозволяє краще зібратися з думками в моменти сильних душевних переживань.

Позбавлення від анемії і безсоння. При анемії шовковицю потрібно приймати в об’ємі один стакан щодня. Щоб справитися з безсонням і в цілому отримати значну користь, досить просто зробити відвар із засушених плодів ягоди.

Допоможе шовковиця тим, хто страждає від захворювань центральної нервової системи. Замість дорогих та не завжди безпечних антидепресантів, її можна вживати в якості ліків від стресів, нервових розладів, депресій. З'їдати на ніч жменю шовковиці рекомендують тим, хто потерпає від безсоння. При розумовій та фізичній втомі шовковиця теж корисна та ефективна. Для тих, хто звик підраховувати калорії, теж добрі новини: в 100 г шовковиці лише 50 кілокалорій. Не лише ягоди, але й листя, кору та коріння шовковиці можна використовувати для боротьби з різними захворюваннями. 

Лікувальні властивості чорної шовковиці

Чорна шовковиця «спеціалізується» на лікування шлунку. Користь її залежить від ступеня дозрівання. Недостиглі ягоди допоможуть зняти напад печії. Спілі плоди ефективні при отруєннях. Переспілі ягоди діють на організм як послаблюючий та сечогінний засіб. 

Користь та лікувальні властивості білої шовковиці

Біла шовковиця – це ефективний протизапальний засіб, допомагає подолати застуду. Особливо помітна користь соку зі свіжих ягід шовковиці. Достатньо випивати по 100 мл соку кожних три години, щоб протягом дня збити високу температуру та зупинити запальний процес.

Шкідливі властивості шовковиці

Незважаючи на те, що шовковиця може допомогти при гіпертонії та діабеті, захоплюватись поїданням ягід людям, що страждають від цих захворювань не слід. В розумній кількості плоди будуть ліками, а у великих – нашкодять, особливо при діабеті. Не можна їсти шовковицю тим, хто страждає від алергії, оскільки шовковиця – сильний алерген.

У цьому питанні необхідно розуміти одну важливу річ: шовковиця приносить шкоду тільки за певних умов. І в першу чергу мова йде про наявність індивідуальної нестерпності цієї ягоди. Зустрічається вона не так рідко, як хотілося б. Тому перед тим, як почати вживати ягоду, необхідно перевірити, чи можете ви вживати її взагалі.

Ще один аспект, який визначає шкоду шовковиці, є кількість уживаних в їжу плодів. Велика кількість ягід шовковиці, з’їдених за один раз, здатна викликати розлад шлунку. Гіпотоніки також можуть самі собі заподіяти шкоду, якщо будуть вживати багато шовковиці, оскільки вона знижує тиск. Крім того, користь для ШКТ не може бути отримана при поєднанні шовковиці з іншою їжею або вживанням її соку разом з соками будь-яких інших ягід і фруктів. При такому підході нічого, крім шкоди, домогтися точно не вдасться.

Використання плодів шовковиці в кулінарії

Особливою популярністю користується варення з шовковиці. Це делікатесне блюдо вживають як десерт. Ягоди використовують в якості прикраси на тортах і тістечках. Вони додають особливий присмак і аромат страви. У південних містах популярне використання сушених ягід в якості приправи до м’яса під час готування. Воно робить його ніжним солодкуватим на смак.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію