Які сезонні овочі та фрукти краще їсти в липні

У липні сезон свіжих овочів, фруктів і ягід у самому розпалі — на прилавках кіосків, магазинів та супермаркетів збільшується асортимент, а зі збільшенням попиту ціни на них знижуються.

Як відомо, завдяки теплицям продуктові магазини можуть цілий рік продавати вирощені штучним способом овочі й фрукти — і літній сезон не є винятком. Тож, які сезонні плоди безпечно споживати наступного місяця та чим керуватися, обираючи продукт.

Що купувати

Овочі: листова капуста, кукурудза, огірок, баклажан, часник, кабачок, помідор.

Фрукти: ківі, диня, персик, слива.

Ягоди: чорниця, вишня, ожина, кавун, фізаліс.

Як обирати? Насамперед, слід звертати уваги на зовнішній вигляд продуктів — вони мають бути чисті та без явних недоліків.

Водночас, як зазначила професорка кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко, надто гарний вигляд плодів може наштовхнути на думку про їхнє ненатуральне походження та великий вміст небезпечних для здоров'я консервантів — нітратів, пестицидів та гербіцидів.

"Куплені за значні кошти красиві на вигляд фрукти часто виявляються не такими солодкими та соковитими, адже збираються у стані технічної зрілості. Тобто, ми бачимо гарний достиглий плід, але до споживання він може бути непридатний", — пояснила Олена Сидоренко.

Також вона наголосила, аби впевнитися у якості товару, споживач має право вимагати в продавця декларацію виробника. У цьому документі має бути зазначено, звідки надійшла продукція та коли була зібрана. Слід пам'ятати, що термін зберігання більше однієї доби також може свідчити про їхню ненатуральність або зовнішню обробку.

Слід також звертати увагу на місце продажу. У магазинах плоди обов'язково мають експлуатаційний дозвіл та проходять певний контроль, тоді як купуючи біля доріг та підземних переходах споживач має на власний розсуд вирішувати, чи безпечно буде споживати такий товар.

Радимо також утриматися від купівлі ягід, які продаються без плодоніжки. Візуально це може збільшити їхню привабливість, проте слід пам'ятати, що такі плоди швидше псуються. Аби зменшити спожиту дозу консервантів плоди краще очищувати від шкірки, коренів та стебел. І, зрештою, усі фрукти, овочі та ягоди слід ретельно мити, щоб уникнути харчових отруєнь та інших захворювань.

Попри те, що у червні та липні вже наступив сезон головних літніх плодів, від споживання деяких краще утриматися до серпня, аби бути точно впевненим у їхній свіжості. Серед таких продуктів — перець, морква, селера пахуча, зелена квасоля, деякі сорти яблук та малина. За словами експертів, у липні відбувається масове завезення персиків, водночас на цей період фіксується чи не найбільше отруєнь цим фруктом.

Також краще обережно ставитися до вибору баштанних культур, особливо динь, кавунів, які можуть містити небезпечний вміст нітратів.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію