Солодка Театральна площа

У п'ятницю в центрі Полтави відбувся Фестиваль меду. Сюди приїхали пасічники з усієї області. Полтавцям пропонували і сам бджолиний продукт, і медові напої, і навіть медову випічку. Про ціни, смаки та правила вибору меду на фестивалі дізнавалася Крістіна Брігіда.

З самого ранку у центрі Полтави людно. Біля Театру Гоголя продають і купують мед. 

- Все можна пробувати. Розпочнемо з чого? З акації? Давайте з чистої акації розпочнемо.

Гречаний, квітковий, липовий – на прилавках у продавців – мед на будь-який смак. Хоча, кажуть виробники, обсяги цього року менші.

Наталія Сенчук, голова Спілки пасічників Полтавської області

- Були не дуже гарні погодні умови у нас, весняні особливо. Багато сімей пропало, і до того ж багато сімей послабло від тих снігів. Далі пішла велика температура, спека – не кожна рослина при такі спеці виділяє нектар.

Про бджолиний продукт знає все пані Світлана. Пасіку тримав ще її дідусь, потім батько, зараз бджільництво – сімейна справа з чоловіком. Якість меду, говорить, можна визначити досить легко.

- Якщо зрілий мед, він, по-перше, тонесенькою-тонесенькою і не преривається. І якщо вже починає перериватися, він капельку підтягує назад начеб-то. Ось бачите, підтягує, одірвалося і вверх підскочило, як резиночкою підтягує.

До того ж справжній мед ніколи не буде липнути. Він весь вбирається.

Світлана Вернигора, власниця пасіки

- Коли дітям роблять на груди компрес, капустний лист чи на марлечку, то одразу здається, що вранці дитина встане і вся буде липнути, як від клею. Нічого подібного. Пробуєте, немає нічого витирати, все організм увібрав.

Ціни на цей корисний продукт – від 100 гривень.

Світлана Вернигора, власниця пасіки

- Ця ціна залишилася на рівні минулого і позаминулого року. Ми моніторили всі ринки, наша спілка, і вибирали на той час, де знайшли найдешевшу ціну на мед, а не те, що там хтось щось підварив, реально – на мед.

А за цим прилавком пропонують спробувати питний мед. 

Віктор Ткаченко, власник пасіки

- Це спокон-віку ще наші діди-прадіди його готували. Питні меди – це легкоброджені, переведені меди, які переводяться із сахарози, фруктози у легкі винні спирти.

У кожного пасічника – свої секрети щодо приготування питного меду. Пан Віктор за основу бере березовий сік з додаванням чорної смородини. Такий рецепт до смаку полтавці Ользі Антонівні. 

Ольга Стасілюнас, придбала питаний мед

- Перед сном я випиваю 30 грам - і одразу виключаюся. Сплю дуже добре. Сон міцний та оздоровлюючий.

Свою продукцію на фестивалі меду представили 16 пасічників з усієї області.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію