Вп’яте в Опішні відбувся ЕТНОфестиваль «Борщик у глиняному горщику»

36 господинь та 2 господарі з усієї країни змагалися у приготуванні найоригінальнішого та найсмачнішого варива. Традиційно фестиваль проводять в другу суботу серпня. Саме в цей час на городі достигають всі інгредієнти для страви.

Ірина Щербак, кореспондент 

- З 8-ї ранку розпочались приготування найрізноманітніших борщів з м’ясом, полуницею, галушками та навіть раками. Ходімо поближче познайомимось з господинями та їх стравами.

Катерина Піщаленко ні на хвилинку не може відійти від печі. На фестивалі господиня готує аж 5 видів борщу. Один із яких – борщ з грушами, його варили взимку, щоб зігрітися.  

Катерина Піщаленко, господиня із Зіньківщини 

- Це рецепт, мого чоловіка бабуся так готувала. В зимову пору року, коли надворі було дуже холодно, дід заходив у хату і говорив: «Ба, пора варити борщ із грушами». А чому в холодну пору року? Тому що м'ясо наваристе, червоний буряк. Він без капусти, без картоплі. М'ясо, бурячок, груші і хороша засмажечка.

А ця господиня приїхала з батьківщини Петриківського розпису. До свого традиційного українського борщу вона спекла особливий хліб. 

Людмила Галій, господиня з Дніпропетровської області

- Я сама народилася в Петриківці, і там була хлібопекарня. В ній випікали ось такий хліб. На всю область славився цей хліб.

Аби найкращим борщем визнали саме їхній, учасники вдавались до різних хитрощів. Хтось дивував незвичними рецептами, а дехто навіть переодягався у відомих зірок. 

- Запрошую всіх спробувати борщ Вірки Сердючки і її мами

Двійник відомої виконавиці готує, як він називає, «бюджетний борщ» з свинячими вухами та хвостами. 

Двійник Вірки Сердючки

- Коли я була маленькою і мамка мене відправляла на м’ясокомбінат на Харчовиків у Полтаву, там робочим роздавали м'ясо, а потім те, що залишилось, попадало нам. Він дуже корисний, дуже смачний і трішки дешевше, мені якраз по кишені.

Поки готувались страви, відвідувачам було чим зайнятися. На різних локаціях їх розважали хорові колективи, а народні умільці проводили майстер-класи. 

Головною господаркою фестивалю є його ініціаторка – Олена Щербань. Ідея проведення дійства виникла в процесі написання докторської дисертації на тему: «Глиняний посуд». 

Олена Щербань, організаторка фестивалю «Борщик у глиняному горщику»

- Як досліджувати глиняний посуд, і самій не готувати в ньому. Зараз це вже не є традиційно, з 50-х рр. минулого століття. У нас немає варистих печей, і з ужитку вийшов глиняний посуд. Проте, інтерес до нього, як ви бачите, не пропав. Люди хочуть їсти борщ саме з глиняної миски.

На цій локації йдуть останні приготування ексклюзивного борщу – з раками.

Катерина Скрипка, господиня з Опішні

- Оце я заправляю борщ. І тоді, кому попаде рак, а кому ж не буде. Зато - це ексклюзив.

Коли всі господині приготували страви, відбулась публічна презентація з дегустацією. На ній гості й визначали кращий борщ, віддаючи свої вхідні талончики. 

- Сподобався цей з грушами. 

- Другий зелений борщ, в нього такий смак класний. 

- Житомирський борщ спробували, дуже сподобався за смаком.   

- Найбільше сподобався борщ з куркою, самий перший.

Досхочу насмакувавшись, гості та учасники до вечора танцювали та розважались.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію