Під Полтавою знаходиться музей пива та самогону

В ньому зібрані близько 600 експонатів з різних куточків світу. А розташований заклад на місці колишньої корчми. Свого часу сам Тарас Шевченко відвідав її, перебуваючи в Полтавській губернії

- Це діжки, в яких раніше розливалося пиво. І в цих діжках перевозили в корчму.

Колись – броварня поміщика Абази, а зараз – музей пива та самогону. Створив його Василь Кожан. Все почалося 7 років тому зі збирання речей, пов’язаних з пивоварінням. Ними Пан Василь хотів прикрасити інтер’єр своєї пивоварні. 

Василь Кожан, власник музею пива та самогону 

- Коли ми почали цікавитися історією пивоваріння Полтавщини, це знаменита наша Кочубеївська броварня. Ми почали збирати речі, які мали відношення до пивоваріння Полтавської губернії.

Коли колекція стала великою, власник вирішив створити тематичний музей. Зараз в ньому – близько 600 найрізноманітніших експонатів. Сам заклад розділений на 2 частини. В цьому залі все пов’язане з пивоварінням. 

Василь Кожан, власник музею пива та самогону

- Цю солододробилку ми привезли із Закарпаття із старої броварні, де раніше на ній подрібнювався солод. Після того, як він був подрібнений до стану муки, його засипали в такий чан і варилося пиво.

А от з цієї діжки смакували пиво моряки. Разом з ними вона об’їздила пів світу. 

- В цієї діжки дуже цікава історія. В ній перевозили пиво і розливали на кораблях.

А в другому залі все присвячене міцнішому напою – самогону. Тут знаходяться різні апарати для створення цієї випивки: починаючи від домашніх, тих, що використовувались в місцях позбавлення волі та навіть в часи війни. 

Василь Кожан, власник музею пива та самогону

- У нас є дуже цікавий самогонний апарат. Його під час війни зробили народні умільці з гільзи. Її використовували під час війни, щоб також отримати цей напій.

Є в музеї не тільки старовинні експонати. Ось, наприклад, на цьому апараті створюється сучасний напій віскі. 

- Це на сьогоднішній день використовується на фабриках. Це більш сучасний, модний апарат. Це - дистилятор, де отримують продукт методом дистиляції.

Відвідати музей можуть всі бажаючі. А от гості, яким лише екскурсії замало, мають можливість додатково замовити майстер-класи та дегустацію.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію