Цьогоріч Кобеляцький цукровий завод планує переробити до 400 тисяч тонн буряків

Підприємство виробляє цукор першої категорії та реалізує його як на території України, так і за її межами. Основний обсяг сировини постачає агрофірма «Добробут», котра, як і цукровий завод, входить до Агропромхолдингу АСТАРТА-КИЇВ

У Біликах Кобеляцького району працює потужний цукровий завод товариства «Цукорагропром» Агропромхолдингу АСТАРТА-КИЇВ. У період сезонного збору врожаю буряків на виробництві задіяні близько шістсот людей. Кожен працівник закріплений у своєму виробничому цеху. Завод працює цілодобово у чотири зміни.

- Дивлячись на цьогорічну урожайність, десь порядка 380 тисяч тонн сировини заготовити і переробить. Сьогодні у нас поставлені вагони на відправку поки що Узбекистан, туди в Азію поки що. Узбекистан, Казахстан беруть. Позаминулому році на Шрі-Ланку відправляли. Ну і забезпечуємо получається фактично це південні регіони східний  регіон. В основному Дніпропетровська область, Запорізька.

Головним постачальником буряків  до цукрового заводу  є Агрофірма «Добробут».  90 % сировини надходить із їхніх полів. Цьогоріч цукровими буряками вони засіяли майже 7 тисяч гектарів землі. Нині йде збір врожаю. Для цього задіюють спеціальну техніку. Спочатку буряки підкопують, потім грузять та відвозять на бурякопункт. Нині там приймають до 9 тисяч тонн буряка за добу. Його обробляють вапном, щоб він не псувався. У такому вигляді сировина може зберігатися до 5 діб. 

Антоніна Кузьменко, начальник Кобеляцького призаводського бурякопункту

- Машини під’їжджають на бурякопункт, тут оформляються, важаться, розвантажуються. Розвантажуються на бумах, розвантажуються на бурячній ямі,  і потім водою весь цей буряк потрапляє в завод, а там уже  переробляється на цукор.

Ось у цій лабораторії визначають середню цукристість буряка. Цьогоріч вона становить більше 16%. Спочатку буряки відбирають, очищають від бруду та беруть на пробу. 

Раїса Кусайко, завідувачка сировинною лабораторією Кобеляцького призаводського бурякопункту

- Відмитий очищений буряк поступає на лінію цукристості, де напівавтоматичному режимі там визначається цукристість. Так само вноситься у комп’ютер і тоді за день складається звіт, і вираховуєм середнє арифметичне з кожної проби,яка йде до нас.

Техніку, яка працює на виробництві, ремонтують у транспортному цеху.

Олександр Котляревський, начальник транспортного цеху

- Підтримуємо молодь, зацікавлюємо, щоб вони приходили до нас на роботу. Астарта-Київ проводить оновлення техніки сучасної.

Кобеляцький цукровий завод є частиною агропромхолдингу «Астарта-Київ», який має у своєму арсеналі ще сім цукрових заводів.  У головному корпусі знаходиться лабораторія. Норма сировини, яку переробляють за добу  7-7.5 тисяч тонн буряків. На виробництві у лабораторії стежать за показниками якості цукру.

Людмила Бондаренко, головний технолог Кобеляцького цукрового заводу

- На даний момент ми маємо цукор першої категорії. На сьогоднішній день ми переробили 70 тисяч тонн буряків і отримали 7.5 тисяч тонн цукру.

Валентина Потапенко, завідувачка технологічною лабораторією

- Визначаємо лабораторно оптимальні параметри, які ми повинні тримати по технологічному потоці.

Людмила Якименко працює оператором дифузії. Вона стежить за  відкачкою дифузійного соку. Вона контролює технологічний процес роботи апаратів дифузійного апарату.

Людмила Якименко, оператор дифузії

- Дивимося, як поступає, як працюють обидва апарати дифузійні, (501) стежимо щоб була хороша стружка, стежимо, щоб в дифузії був порядок у нас.

А це сокоцех - центральний пульт управління випарною станцією. Тут очищають дифузний сік від нецукрів. Потім освітлюють та уварюють його. Щоб подати сік до продуктового цеху, де відбувається згущування сиропу і вирощування кристалів.

Яна Чучко, начальник зміни №3, Кобеляцький цукровий завод

- От я оцей завод знаю з отакого. Мої батьки будували цей завод. І до сьогоднішнього дня де б я не була, де б я не працювала, я все-одно повертаюся сюди.

Після цього отриманий мокрий цукор йде контейнером до сушки. І вже потім він потрапляє до пакувального цеху, де отримують кінцевий результат. Готовий цукор пакують у мішки і відправляють на склад. Звідти готовий товар реалізують на ринку збуту. Вторсировину переробляють у грануляційному жомосушильному цеху. За добу виробляють 260 тонн гранул жому.  Готову продукцію експортують  до Японії, Кореї, Китаю. Разом з тим  на заводі виробляються свою електричну енергію, щоб обслуговувати весь виробничий процес на Кобеляцькому цукровому заводі.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію