Хурма: користь і шкода

Користь і шкода хурми цікавить всіх ласунів цього фрукта. Але в якій кількості можна вживати хурму, щоб не переборщити?

Дізнайтеся корисні властивості хурми та її вплив на організм людини.

Чим корисна хурма? Перш за все, зазначимо, що калорійність хурми становить лише 66 ккал на 100 грамів продукту. Усі корисні властивості цього цілющого і смачного фрукта важко перелічити. У ньому є пектинові речовини, які активно впливають на мікрофлору кишечника і мають зміцнювальний ефект. У ній також міститься багато заліза, що особливо корисно при анемії. Вживання хурми рекомендують вагітним жінкам. При кашлі та застуді добре полоскати горло соком одного стиглого плоду, розведеного в 100 грамах теплої води.

У хурмі багато глюкози і фруктози. Стиглі плоди сприяють поліпшенню роботи печінки, зору, а також статевих залоз. Цей фрукт також здатний стримувати зростання вікових новоутворень, поряд з іншими плодами і овочами жовтого кольору.

Від сильної гикавки може позбавити такий рецепт – потрібно вимити і замочити п'ять маленьких шматків очищеного свіжого імбиру, п'ять стебел хурми, п'ять грамів бутончиків гвоздики. Все це залишити в посудині приблизно на десять хвилин. Цю суміш потрібно приймати в теплому вигляді двічі на день.

Шкода хурми

Наявність танинів робить хурму небезпечною для тих, хто має виразку шлунка або перебуває в післяопераційному періоді у зв'язку з хірургічним втручанням в шлунково-кишковий тракті. Також хурма не рекомендована до вживання діабетикам і людям із захворюванням нирок і сечового міхура в загостреній формі. Не варто вживати цей фрукт і тим, хто схильний до запорів.

Через велику кількість цукру, що міститься в хурмі, хурму не слід їсти людям, які страждають від ожиріння і діабету. Не рекомендують вживати хурму людям зі слабким травленням і дітям до 3-х років.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію