Надзвичайні властивості мандаринової шкірки

У багатьох з нас запах мандаринів міцно асоціюється з передчуттям новорічного дива. Як виявилося, фітонциди і ефірні масла, що містяться в шкірці помаранчевих фруктів, не тільки дарують чудовий настрій, але і допомагають боротися з масою хвороб.

Наступного разу, купивши мандарини, не викидайте шкірку. Всього лише 6 грам цедри мандарина в сушеному вигляді на 14% задовольняють добову потребу людини у вітаміні C. За рахунок вмісту бета-каротину, шкірка мандарина корисна для профілактики серцево-судинних захворювань. Флавоноїд гесперидин, що є в ній, захищає організм від вірусів, запалень, має антиалергічні властивості.

Аромат ефірної олії, яку отримують з шкірки стиглих плодів, знімає перевтому, дратівливість, стимулює нервову систему, заспокоює, знижує почуття страху. Ефірна олія мандарину також покращує колір шкіри, тонізує, освіжає, розгладжує зморшки, підходить для жирної та комбінованої шкіри, допомагає при висипаннях. А також попереджає появу розтяжок і целюліту, особливо в поєднанні з олією неролі і лаванди.

Мандаринова шкірка від 7 хвороб

Бронхіт. Якщо вас замучив бронхіт, візьміть три столові ложки мандаринових шкірок, залий двома склянками дуже гарячої води, дайте настоятися пару годин і потім проціди. Додайте трохи меду і випийте цей настій протягом дня.

Сухий кашель. Настоянка з мандаринової шкірки – відмінний засіб для розрідження і виведення мокротиння при сухому кашлі. Залийте шкірку одного мандарина склянкою горілки і настоюйте в темному місці протягом тижня. Приймайте по 20 крапель 3 рази на день перед їжею.

Нежить. Шкірка мандарина допоможе при закладеності носа. Покладіть шкірку 2-3 мандаринів у миску з окропом. Дайте пару хвилин постояти, а потім протягом 10 хвилин вдихайте пар, який піднімається над мискою, по черзі міняючи ніздрі.

Діабет. Відвар з шкірки мандаринів знижує рівень цукру в крові. Щоб приготувати засіб, потрібно зняти шкірку з трьох плодів середньої величини і прокип’ятити протягом 10 хвилин в 1 літрі води. Проціджувати відвар не потрібно. Покладіть його в холодильник і приймайте щодня вранці і ввечері після їжі.

Профілактика раку. Шкірка фрукта містить значно більше антиоксидантів, ніж вичавлений сік. Це дозволяє запобігати процесам мутації клітин, захищаючи організм від новоутворень. Експериментально доведено, що люди, що вживають чорний чай з сухими шкірками мандарина, на 50-70% знижують ризик захворювання на рак шкіри. Вся справа в змісті сальвестролів – речовин, що виробляються мандаринами як захисна реакція на грибки, віруси, бактерії і надають згубну дію на ракові клітини.

Поліпшення травлення. Шкірки мандарина підвищують імунітет, а також покращують апетит і травлення. Розітріть сухі шкірки в порошок і додавайте в салати, каші, сир та інші продукти. Це допоможе позбутися від метеоризму і болі в шлунку.

Позбавлення від грибка. Просто натирайте нігті на ногах і пальці свіжою мандариновою шкіркою двічі на день. Грибок швидко зникне.

Однак цитрусові, і мандарини в тому числі, можуть бути сильними алергенами. Зловживання ними може негативно позначитися при захворюваннях травної системи. Тому тим, хто хворіє на гастрит, виразку або холецистит, краще не їх не переїдати.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію