З 28 листопада починається Різдвяний піст

Він триває сорок днів. Багато людей використовують цей період, щоб привести думки до ладу і очистити свій організм. Що можна їсти в Різдвяний піст, а від чого краще відмовитися, дивіться у сюжеті Ольги Соломахи.

Цю жінку звати Наталія. Вона працює при Андріївському храмі. Вірянкою каже, була завжди. З дитинства відчувала потяг до молитви. Зараз запевняє: знайшла себе. Дотримується всіх церковних канонів. Постує.

Наталія Федоренко, полтавка, дотримується посту

- Для мене особисто це частина любові до Бога. Так, напевно, проявляється. Це така маленька жертва, щоб десь у чомусь собі відмовити. Таким чином, більше приєднатися до Бога.

Різдвяний піст тільки почався. Пані Наталія говорить: їй постувати легко. Іншим радить не обмежувати себе повністю в раціоні. Головне – вживати рослинну їжу.

Наталія Федоренко, полтавка, дотримується посту

- Це не так і важко. Людям інколи здається, що це якісь обмеження. Але може мені простіше. Тому, що в мене постійний раціон з рослинної їжі. Вінегрети, салати. Картопля, запечена і в будь-якому вигляді.

Священик при храмі розповів: люди постують, щоб віддячити Богові за зібраний урожай та готуються до свята Різдва Христового.

ієрей Олександр, священик

- Які поради можу дати. Перше, щоб ми з вами думали більше про Бога та молилися. Хто, наприклад, і вечірні, і вранішні правила виконує, то можна додати і читання Псалтиру та Євангеліє. А взагалі, молимося хоч «Отче наш» зранку. Зараз така ситуація у країні. Всіх закликаю, щоб молилися за мир в Україні.

Постувати чи ні – вибір залишається за вами. Та якщо ви таки наважилися, треба підійти до цього серйозно. З точки зору традицій, в період посту необхідно дотримуватися такого режиму харчування.

Меню на всі періоди Різдвяного посту

1. З 28 листопада по 19 грудня по понеділках, середах і п’ятницях слід вживати їжу, яка не піддавалася термообробці. Допускаються фрукти, овочі, гриби, горіхи, хліб, мед і сухофрукти. По вівторках і четвергах дозволена гаряча їжа з додаванням рослинної олії, наприклад, овочеві супи та каші. Те ж саме можна їсти по суботах і неділях, доповнивши раціон рибою і вином.

2. Під час свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, 4 грудня, допускається риба, гаряча їжа, рослинна олія і вино.

3. З 20 грудня по 1 січня по понеділках, середах і п’ятницях допускаються необроблені продукти. У вівторок, четвер і у вихідні дні можна їсти гарячі страви і рослинну олію.

4. З 2 по 6 січня в понеділок, середу і п’ятницю – необроблена їжа, у вівторок і четвер можна їсти гарячу їжу без олії. На вихідних можна додати до гарячої їжі рослинну олію.

5. 6 січня, у Святвечір, забороняється їсти будь-що до сходження першої зірки. Після – слід почати трапезу з куті – традиційної різдвяної страви із зерен пшениці або рису, підсолоджених медом, сухофруктами, родзинками, маком та горіхами.

Дієтологи кажуть: такий режим харчування є корисним для самопочуття. Та є деякі нюанси.

Анна Махонько, дієтолог 

- Піст безумовно корисний для людей. У час посту організм відпочиває від білка. Через те, що їжа менш калорійна, їсти треба часто, але маленькими порціями. Тому що відчуття голоду буде про себе давати знати. Не всі категорії людей переносять пост добре. В час посту треба бути готовим, що організм буде голодувати. Може бути і запаморочення, і слабкість, і нудота. Особливо у тих, у кого хворий шлунок. Тому, перш ніж починати піст, треба проконсультуватися з лікарем.

Лікарі стверджують, що не рекомендується дотримуватися посту вагітним, людям похилого віку та дітям. Маючи проблеми зі здоров'ям, краще дотримуватися посту духовно, «очистивши» свої помисли та почуття.

Наталія Федоренко, полтавка, дотримується посту

- Це помилка вважати, що піст – це просто дотримання меню. Найбільше, звичайно, треба молитися. Більше у храм ходити, в якихось моментах стримувати себе. Змінювати свої нрави та характер.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію