Полтавцям – про зміни в правилах маркування харчових продуктів

Зокрема, забороняється приписувати харчовим продуктам лікувальні властивості.

У Полтавському регіональному науково-технічному центрі стандартизації, метрології та сертифікації повідомили жителям, що днями Верховна Рада України ухвалила важливий Закон "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів". Він допоможе споживачам дізнатися чи піддавався харчовий продукт розморожуванню, чи є в ньому алергени тощо.

У законодавчому документі прописано заборону використання інформації, що може ввести споживача в оману. Особливо це стосується властивостей і характеристик харчових продуктів та наслідків їх споживання, а також приписування харчових продуктів лікувальних властивостей. Зазначена заборона поширюється також на рекламу харчових продуктів.

Закон зобов’язує розміщувати на фасованих харчових продуктах таку інформацію:

  • назва харчового продукту; перелік інгредієнтів;
  • будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які викликають алергічні реакції чи непереносимість, і використовуються у виробництві та приготуванні харчового продукту і залишаються в готовому продукті, навіть у зміненій формі;
  • кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів; кількість харчового продукту в установлених одиницях виміру;
  • мінімальний термін придатності або дата «вжити до»; будь-які особливі умови зберігання і / або умови використання (у разі необхідності);
  • найменування і місцезнаходження оператора ринку, який відповідає за інформацію про харчовий продукт; а для імпортованих харчових продуктів — найменування і місцезнаходження імпортера;
  • країна походження або місце походження (стосовно м’яса або продуктів назва яких може ввести в оману щодо країни походження);
  • інструкція з використання — у випадках, коли відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
  • для напоїв з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць — фактичний зміст спирту в напої;
  • інформація про поживну цінність харчового продукту.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію