15 грудня у світі відзначають день чаю

Чорний, зелений, фруктовий чи на травах. Напій, приємний на смак, володіє цілющими властивостями, який люблять і знають у багатьох країнах світу. Крім того, скрізь вживання чаю пов'язано з різними традиціями і перевагами. Ольга Соломаха про це знає більше.

В'ячеслав Карташкін та Юрій Крилов – послідовники Міжнародного товариства Свідомості Крішни. Прийом їжі та вживання напоїв в їх релігії проходять як церемонія. Особливо поважно відносяться до чаювання. 

В'ячеслав Карташкін, послідовник Свідомості Крішни

- Якщо говорити про чаювання, це до нас прийшло з Китаю. З Китаю у Японію, і так дійшло до Індії. Там мається на увазі безпосередньо це чай. Тобто рослина, яку ми заварюємо.

Чай, який вживають – трав'яний. Додають спеції. Кажуть: головне, щоб напій був корисним.

Юрій Крилов, послідовник Свідомості Крішни

- Є багато трав та спецій, заварюючи які ми отримуємо напій, який не тільки смачний, але й такий, що очищує тіло та розум. Приміром, додаючи куркуму, виходить дуже хороший напій, який зігріває. Плюс куркума очищує кров.

Перед чаюванням – особливий ритуал.

Тут у храмі послідовників Свідомості Крішни чаюють так. Для кожного ж пересічного громадянина чай – повсякденність. Ми вирішили дізнатися у спеціалістів, як простий прийом зігріваючого напою можна перетворити на користь для здоров'я. Спочатку треба розуміти як обрати якісний продукт. З цим питанням нам допоміг Сергій Агієнко. На сортах та властивостях чаю знається. Працює з 2001 року реалізатором.

Сергій Агієнко, продавець у чайному магазині

- Для початку треба зрозуміти що хочеться. А про якість. Кожен по-своєму відчуває якість. Для однієї людини важливий смак, для другої – густота смаку. Там нюансів дуже багато. Краще всього звичайно листовий. У пакетованому порушується рецептура. З пакетованого ви не заварите гарного чаю.

Серед різномаїття на прилавках люди обирають напій, який їм прийдеться до смаку. Загальна характеристика – тонізуючий ефект. Та є в чаєві нюанси.

Аліна Сихань, сімейний лікар

- Чай корисний для організму, але в певних межах. Якщо людина випиває одну, дві чашки в день – то це, звичайно, людина почуває себе енергійною. На відміну від кави, чай містить більше кофеїну.

Людям з проблемами серця лікарі не рекомендують вживання чорного міцного чаю. Але деякі види цього напою часто потрапляють до переліку лікувальних засобів для хворих.

Аліна Сихань, сімейний лікар

- Є спеціальні чаї по захворюванням шлунково-кишкового тракту, захворювань легень, захворювань сечо-статевої системи.

Тож напій з трав'яних чи фруктових листів має багато властивостей. До того ж, лікарі рекомендують сам процес чаювання. Це позитивно впливає на нервову систему.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію