Насіння льону: що потрібно знати

Це насіння має безліч корисних властивостей. Однак є і кілька нюансів, про які потрібно знати.

Лляне насіння активно вживають в їжу люди, які піклуються про своє здоров'я. Але багатьох цікавить – чи варто включати його в свій раціон і що цінного воно містить?

Як і скільки використовувати насіння льону з користю для здоров'я?

У лляному насінні багато корисного. Насамперед – це джерело харчових волокон, які як щітка очищають кишківник, стимулюють його перистальтику і створюють відчуття ситості. Насіння багате і на фітоестрогени – фенольні сполуки з антиоксидантною активністю, які захищають жіночий організм від новоутворень і допомагають полегшити прояви клімаксу та дискомфорту, пов'язаного з менопаузою. Також насіння льону можна назвати природним статином, оскільки воно сприяє нормалізації рівня холестерину в організмі.

І головне: ця маленька насінина одна з небагатьох рослин, в якій у великій кількості знаходяться омега-3 жирні кислоти. Напевно, ви багато чули про користь поліненасичених жирних кислот, а саме омега-3, і знаєте, що їх в нашому раціоні зазвичай недостатньо. Вони відносяться до розряду "незамінних", бо не виробляються в організмі, а повинні надходити з їжею в достатній кількості. Омега-3 жирні кислоти потрібні для будівництва клітинних мембран. Вони зменшують в'язкість крові, підвищують еластичність судин, покращують травлення, знижують ризик розвитку цукрового діабету і ожиріння, якщо дотримуватись здорового харчування.

Як вживати і скільки? Не більше 1-2 столових ложок на день, тобто 10-20 г насіння. Є певні обмеження на вживання насіння льону. По-перше, у невеликій кількості воно містить рослинні ціанідні сполуки. По-друге, насіння потрібно вживати помірно через великий вміст клітковини, що викличе дискомфорт у кишківнику і проносну дію.

Як використовувати лляне насіння? Його часто застосовують під час лікування гастриту і виразкової хвороби як обгортальний засіб, що створює захисний шар на внутрішній поверхні шлунку, який оберігає його від впливу травних соків. Для цього необхідно насіння льону залити окропом і настояти. Виходить приємний на смак густий кисіль. Насіння також можна додавати в салати, каші, кисломолочні напої.

Потрібно пам'ятати:

1. Насіння втрачає деякі корисні речовини після термічної обробки, тому додавайте його в страви вже після приготування.

2. Ціле лляне насіння не перетравлюється в нашому організмі повністю. Його краще подрібнювати порційно в кавомолці і вживати відразу після приготування. Так збережуться всі корисні й поживні речовини і не прогіркнуть поліненасичені жирні кислоти, які швидко окислюються на повітрі та сонячному світлі, утворюючи шкідливі для організму пероксиди.

3. Зберігати насіння льону потрібно цілим у герметичному контейнері, у темному місці.

Кому може зашкодити насіння льону?

  • Воно протипоказане дітям до 3-х років.
  • Потрібно обережно його застосовувати за наявності камінців у жовчному міхурі через жовчогінний ефект.
  • Жінкам, у яких ендометрит, фіброміома матки чи полікістоз яєчників – його не можна вживати через фітоестрогени. З тієї ж причини повинні бути обережні з насінням льону вагітні та ті, хто годує грудьми.

Хоча лляне насіння містить багато корисних і цінних інгредієнтів, вважати його суперпродуктом не слід. Воно не є головним джерелом омега-3 жирних кислот. Річ у тому, що лише 10-20% рослинних омега-3 повноцінно засвоюються організмом. Тому, якщо вжити одну столову ложку насіння, попри те, що там велика кількість омега-3 жирних кислот – цілих 2 г, тільки 0,2-0,25 г з них засвоюються і перетворюються на активні речовини. Лляне насіння можна додавати в їжу в рекомендованих дозах, але це аж ніяк не виключає використання більш ефективних тваринних джерел омега-3 жирних кислот.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію