З настанням спекотного періоду багатьом і дітям, і дорослим хочеться поласувати морозивом

Видів та сортів останнього на сьогодні безліч і розібратися, який з них не лише смачний, але й не зашкодить здоров'ю, не так вже й легко. Тему якості морозива та молочних продуктів загалом досліджував В'ячеслав Джиган.

На державному рівні якість та безпечність молочних продуктів регламентується цілою низкою державних стандартів на кожен вид цієї продукції.

/Анна Борботько, головний спеціаліст Полтавського обласного управління у справах захисту прав споживачів

На жаль, на сьогодні відсутнє фінансування на проведення незалежної експертизи зразків цієї продукції, тому встановити якість, відповідність нормативним документам не має можливості/

На що при купівлі молочних продуктів у першу чергу звертає увагу споживач, ми вирішили поцікавитися у полтаців.

/Бліци

- На термін придатності.

- На виробника.

- На терміни, звичайно. Якість повинна бути і свіжий продукт. Ось і все.

- На якість. Основне - якість продукту/

При купівлі молока та виробів з нього слід ретельно роздивитись упаковку та прочитати інформацію, нанесену на неї. Згідно з державними стандартами, на етикетці має подаватись інформація про виробника, зазначатись вид молока.

/Анна Борботько, головний спеціаліст Полтавського обласного управління у справах захисту прав споживачів

Якщо споживач хоче придбати корисний продукт для свого здоров'я, то покупець повинен пересвідчитись в тому, що він виготовлений з натурального молока, а не з порошкового/

Якщо продукт вироблений шляхом відновлення з сухого порошкового молока чи молочних консервів, то на упаковці має зазначатися, що він виготовлений саме у такий спосіб. Якщо ж упаковка здута або порушена її цілісність, такий вигляд може свідчити і про зіпсованість продукту.

Якщо ви бажаєте спожити йогурт, чи кефір із користю для здоров'я, тоді велику увагу зверніть на термін придатності. Для «живого» йогурта, тобто, такого, який містить корисні бактерії, він становить 14 діб при температурі не більше +6 градусів. А от термін придатності кефіру - від 3-х до п'яти діб/

Якщо на упаковці йогурту вказано значно більший термін, тоді у ваші руки потрапив пастеризований продукт. Він проходить спеціальну теплову обробку, що дозволяє зберігати молочний продукт доволі довгий час, навіть при кімнатній температурі, оздоровчі властивості такого йогурту втрачаються, та й різноманітних добавок в ньому істотно більше, ніж у непастеризованих йогуртах. А ще, радять спеціалісти, краще не купувати молочну продукцію на стихійних ринках, адже встановити шляхи її походження не можливо, а якість такого продукту може бути сумнівною. Якщо ж в спеку вам захочеться поласувати морозивом, обов'язково при виборі останнього потрібно звертати увагу на те, чи зазначено на маркуванні етикетки наявність ароматизаторів та барвників, останні можуть бути шкідливими для людського організму.

/Світлана Майман, начальник відділу стандартизації та наукової інформації ДП «Полтавастандартметрологія»

Морозиво молочно-вершкове і пломбір, воно виготовляється винятково з молока, з продуктів його переробки/

До такого морозива можуть додаватися натуральні ягоди, сиропи, шоколад та інші натуральні наповнювачі чи харчові добавки.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію