Харчові добавки не слід недооцінювати

Про вплив однієї з найпоширеніших харчових добавок, яка входить до складу більшості улюблених дітьми продуктів, зокрема, чіпсів, сухариків, батончиків, – глутамату натрію – говорили на прес-конференції у державному підприємстві «Полтавастандартметрологія». Вітчизняні і зарубіжні вчені довели, що харчова добавка, яка має символіку Е621, негативно впливає на зір і в окремих випадках може призвести навіть до сліпоти.

Харчова добавка «глутамат натрію», що має символіку Е 621, яку виробники активно застосовують для покращення смаку та аромату багатьох продуктів, на думку вчених, негативно впливає на зір.

/Галина Бутко, заступник начальника відділу оцінки відповідності харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія»

Дійсно, як підтверджують заключення не тільки нашої, а і зарубіжних країн, він впливає на зір/

З історії відомо, що «глутамат натрію» родом з Японії, а у нас потреба у його використанні особливо гостро постала у післявоєнні роки, коли відчувалася нестача продовольства. Е 621 вважають головним винуватцем особливого типу глаукоми, широко розповсюдженого у Східній Азії. Нині одну з найбільш популярних харчових добавок називають «бомбою сповільненої дії», адже негативний ефект може накопичуватися роками. Підтвердження цього – той факт, що глаукома з'являється переважно у людей старшого віку. До груп ризику цього захворювання відносять любителів сучасного фаст-фуду і дітей, які мало не щодня споживають сухарики, чіпси чи шоколадні батончики. Але і тут, зазначають спеціалісти, – все в руках самих споживачів. Аби перевірити наявність харчових добавок, зокрема, «глутамату натрію», потрібно при купівлі продуктів харчування звертати увагу на маркування.

/Галина Бутко, заступник начальника відділу оцінки відповідності харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія»

Це, в принципі, право споживачів, але, якщо батьки будуть підходити до цього питання з урахуванням негативного впливу на організм дитини цих добавок і почнуть купувати більш якісні, натуральні продукти. Вони і не будуть запорукою тих хвороб, які виникають після споживання продуктів з харчовими добавками/

А хвороби, як показує лікарська практика, можуть впливати не лише на зір. Велика кількість спожитого Е621 може призвести до нудоти, почервоніння шкіри, слабкості м'язів і багато іншого. Однак і тут, говорять спеціалісти, все залежить, в першу чергу, від організму людини і кількості спожитих добавок.

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію