Генетично-модифіковані організми є в шоколаді, морозиві, ковбасі та рибі, але – не на етикетках продуктів

Прямуючи до євроспільноти, Україні доведеться дотримувати вимог усіх європейських країн, зокрема, у разі наявності, наносити на упаковки продуктів харчування позначку вмісту генетично-модифікованих організмів. Відповідні зміни до попередньої постанови Уряд прийняв з 1 липня. Та чи взмозі сьогодні вітчизняні виробники виконати цю вказівку й як діяти споживачам – з'ясовували наші кореспонденти у державному підприємстві «Полтавастандартметрологія».

ГМО – генетичний матеріал, змінений неприроднім шляхом, на відміну від схрещування або природної рекомбінації. У 2001 році генетично модифіковані організми були вивільнені у навколишнє середовище. Наразі шкіда для людського організму ГМО офіційно не доведена, проте громадяни, які опікуються здоров’ям своїх нащадків, мають уважно ставитися до вживання таких продуктів або ж зроблених з модифікованих інгредієнтів.

Останні, розповідають фахівці державного підприємства «Полтавастандартметрологія», можуть бути де завгодно. За кордоном існують реєстри генетично-модифікованих рослин-похідників виробництва кондитерських та м’ясних продуктів, шоколаду, морозива. В Україні подібного реєстру досі немає. Натомість – постанова, де чітко вказано: продукція із вмістом ГМО вище рівня 0,9 відсотків або вироблена з генетично-модифікованих інгрідієнтів має бути відповідно промаркована поштучно.

Вітчизняний виробник сьогодні за відсутності реєстру ГМО- продуктів має самостійно проводити дослідження, маркувати свою продукці й, відповідно, пропонувати її на міжнародних ринках. Для цього існують 4 лабораторії «Укрметрстанадарту» – найближча у Києві та Вінниці. Не пошкодували п’ятсот гривень (а саме стільки коштує аналіз) й деякі полтавські виробники. Решта має усвідомити: аби вигідно продавати свою продукцію, треба встановити систему простежувальності – працювати з такими постачальниками сировини, які пропонують свою, офіційно перевірену сировину.

Для споживачів наразі – одна порада: намагатися віддавати перевагу натуральним продуктам. Славнозвістні «єшки», а також ароматизатори зустрічаються ледь не в кожному запакованому товарі – від ковбаси до води.

Світлана Піскова

Новини Полтави

    Розділи сайту:

    Написати лист в редакцію